Airsoft is een wat jonge sport. Airsoft replica’s (of soft air zoals het toen heette) waren er al rond 1970 maar het sloeg toen niet echt aan. In Japan was dit wel het geval. Daar was het net zoals in Nederland verboden om als consument wapens te hebben. Maar de replica’s waren daar wel legaal. Op die manier konden veel Japanners toch een “wapen” collectie aanleggen. Zoals het wel vaker gaat kwam toen de rage overwaaien vanuit Japan en wakkerde dat in de jaren 90 het enthousiasme aan in Amerika. Vanaf die tijd is Airsoft een stuk bekender.
Maar wat is Airsoft nou eigenlijk? Airsoft is (zoals Wikipedia het netjes noemt) een gevechts simulatie sport. En dat klopt een heel eind. Al vind ik het wat te serieus klinken voor een sport. Het lijkt qua spel een beetje op paintball. Net als bij paintball, nemen bij airsoft over het algemeen twee teams het tegen elkaar op. Om elkaar te verslaan gebruiken ze zogenoemde Airsoft replica’s. Replica’s zijn op echt lijkende “geweren” die biologisch afbreekbare plastic balletjes schieten. De meeste replica’s schieten doormiddel van een accu. Dit klinkt een beetje als een elektrische schroefmachine die over een schroef heen schiet.
En hoe speelt Airsoft nou?
Hoe ze elkaar moeten verslaan kan per evenement of per potje verschillen. De ene keer zul je het hele team moeten uitschakelen en de andere keer een belangrijk persoon moeten escorteren. Dit gebeurt allemaal in een realistische setting dankzij de replica’s. Daarbij komt dat bijna iedereen er uit ziet als een volleerd soldaat. Zo komt het dat airsoft realistischer aanvoelt dan paintball. Mensen die airsoft en paintball gespeeld hebben beamen dit meestal. Het is eigenlijk appels en peren vergelijken. Airsoft speelt tactischer en rustiger dan paintball. Bij dat laatste is het vaker op elkaar afrennen en zijn de potjes sneller voorbij.
Een gemiddeld airsoft potje begint met een briefing van de missie. Meestal ontstaan er op natuurlijke wijze een paar eenheden binnen het team die ieder een eigen taak op zich nemen. Als het signaal voor de start van een ronde klinkt gaan de teams op pad. Ze verkennen het terrein en proberen uit te zoeken waar de tegenstander zit. Dit is meestal het meest spannende moment. Je weet immers niet vaak waar de tegenstander zit. En achter iedere boom kan de eerste zitten.
Het gevecht
Als de tegenstander eenmaal gevonden is barst het “gevecht” los. De plastic balletjes vliegen over en weer. Je ziet silhouetten achter bomen vandaan springen om wat schoten te lossen terwijl jij hetzelfde probeert te doen. Dit gaat door tot één van beide partijen wint of zich terug trekt. Als je geraakt wordt roep je dat je gehit bent, steek je je hand omhoog en loop je terug naar de basis. Soms mag je opnieuw beginnen en soms zul je moeten wachten tot het potje voorbij is. En op die manier ontwikkelt een airsoft potje zich tot een mini oorlog. Beide partijen proberen elkaars zwakke plek te vinden en zodoende de missie te halen. Vaak merk je ook dat er binnen het team sterk samengewerkt wordt om elkaar op de hoogte te houden en elkaar naar de goede plekken te sturen.
Zo kan het voor komen dat je op het einde met een heel andere set mensen speelt dan waar je de missie mee bent begonnen. En dat is een heel leuk aspect van Airsoft. Je ontmoet allerlei soorten mensen die ieder weer een eigen speelstijl en kijk hebben op wat er moet gebeuren.
Wat vinden jullie de leukste aspecten van airsoft? Of wat verwacht je van airsoft?