Ondersteuningsvuur, in het Engels suppressive fire, wordt net als bij echte legers,ook tijdens airsoft missies gebruikt. Het heeft ook eigenlijk hetzelfde doel maar wordt natuurlijk op een veel kleinere schaal gebruikt.
De meeste mensen kennen de engelse term uit de Hollywood films en games. Als een eenheid tijdens een heroïsche aanval vast komt te zitten door vijandelijk vuur zetten ze vaak suppresive fire in om de tegenstander dekking te laten opzoeken. Ook is het erg effectief, om aan het begin van een aanval wat dekkingsvuur te geven.
De airsoft variant
Zoals ik eerder al zei werkt het bij airsoft eigenlijk hetzelfde als in het echt. Door genoeg bb’s naar de tegenstander te schieten dwing je ze dekking te zoeken. Hierdoor kunnen ze minder goed, of zelfs niet meer, schieten op jou of je teamgenoten. Als ze geen dekking zoeken heb je er gelijk een paar uitgeschakeld. Je kunt in airsoft, suppressive fire gebruiken voordat je een sprint naar de vlag gaat maken, of als je teamgenoten vast zitten dankzij vuur van de tegenstander. Door jouw dekkingsvuur stopt het vuur van het andere team en kunnen je teamgenoten naar een veiliger stuk.
Hoe pas je het toe tijdens airsoft?
Om tijdens een airsoft skirm goede suppressive fire te kunnen geven is het handig als je met een paar dingen rekening houdt. Zorg er ten eerste voor dat je weet waar de tegenstander zit. Het heeft niet veel zin om maar in het wildeweg te schieten. Je moet het andere team “bang” maken, en dat doe je alleen als je ondersteuningsvuur deels gericht is.
Het hoeft dus niet super gericht te zijn. Zolang je BB’s maar zo dicht mogelijk bij de tegenstander landen. Ten tweede is het een kwestie van zoveel mogelijk en zo snel mogelijk schieten. Dit gaat het makkelijkst als je met een paar mensen tegelijk schiet. Doe dit niet allemaal op één hoop maar met wat ruimte tussen de schutters in.
Probeer elkaar af te wisselen zodat er tenminste één iemand schiet als de rest aan het herladen is. Als de tegenstander dan eenmaal in dekking zit en niet meer kan schieten hoef je hem alleen maar te herinneren dat jullie een schot hebben op hem. De intensiteit kan dus iets minder, maar zorg dat je de andere kant geen ruimte geeft om terug te schieten.
In deze video zie je hoe het wordt toegepast om een teamgenoot weer wat bewegingsruimte te geven:
Airsoft reportage: Commando 7 oktober
De nadelen
Natuurlijk zitten er ook nadelen aan ondersteuningsvuur. Het eerste en misschien belangrijkste nadeel, je verraad je positie. Dat is natuurlijk niet in alle gevallen even erg. Maar het is wel iets om rekening mee te houden. Zodra je begint met schieten, weten de tegenstanders waar je zit.
Zorg er ook voor dat je in de gaten blijft houden hoe lang je al bezig bent met dekkingsvuur. Probeer je te verplaatsen tussen de verschillende sessies zodat de tegenstander niet hetzelfde kan toepassen op jou. Houdt je flanken dus in de gaten.
En als laatste nadeel kan suppressive fire natuurlijk best wat munitie kosten. Als je niet goed op let (zoals in bovenstaand filmpje) moet je opeens herladen. En als je maar 3 magazijnen in totaal hebt is het hopen dat de missie niet te lang meer duurt.
Jorg zegt
Bedankt voor de nuttige tips! In bosgebieden is het nog flink lastig om de tegenstander te spotten (weet ik uit ervaring) maar volgens mij werkt surpressive fire best goed bij Close Combat en/of Urban gebieden!